duminică , 29 martie 2015
Prima pagină » Stiri » Noua lista a cladirilor cu risc seismic din Bucuresti

Noua lista a cladirilor cu risc seismic din Bucuresti

Primaria Municipiului Bucuresti a actualizat pe 30 octombrie a.c. lista imobilelor cu risc seismic din Capitala, ne informeaza site-ul 1asig.ro. Conform noilor date, 374 de imobile prezinta risc seismic extrem de ridicat, dintre acestea 189 fiind catalogate drept „pericol public”, iar inca 2.100 de imobile se incadreaza in clase cu grade mai mici de risc, avand nevoie de consolidare. 28 de cladiri au fost consolidate.

Astfel, lista publicata pe site-ul Primariei prezinta 374 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic (corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremur) – dintre care 189 sunt trecute in categoria „Pericol Public”. Ordonanta nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic incadreaza cladirile cu risc seismic la categoria „pericol public” daca: a) cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, ocupate temporar/permanent de un numar mare de persoane; b) sunt amplasate in zone dens circulate si/sau cu aglomerari de persoane; c) adapostesc valori materiale si/sau de patrimoniu cultural.

Lista include si 300 de imobile in clasa a II-a de risc seismic (constructii la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore), 69 in clasa a III-a (constructii la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante) si 6 in clasa a IV-a de risc. De asemenea, 1637 de cladiri sunt incadrate in categorii de urgente, dar neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare si 147, neincadrate in clasa de risc seismic.

Lista actualizata este disponibila aici.

Programului de reabilitare a imobilelor i-a fost alocat in acest an un buget de 9,5 mil. lei, dintre care 2 mil. lei provenite de la stat. Prin comparatie, in 2011 bugetul alocat a fost de 8,34 mil. lei, din care 3,65 mil. lei de la bugetul de stat.

In cadrul ICAR 2012 – Forumul International al Riscurilor Catastrofale, desfasurat la jumatatea lunii octombrie, Prefectul Municipiului Bucuresti, Georgeta GAVRILA, a subliniat faptul ca trebuie intreprinse si masuri de siguranta a constructiilor de interes public cu alta destinatie decat cea de locuinta care prezinta risc seismic si completarea datelor cu informatii suplimentare referitoare la stadiul expertizarii cladirilor. In acest sens, in cadrul sedintei Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta de la finele lunii august, Directia Regionala in Constructii Bucuresti-Ilfov a prezentat Planul de masuri privind reducerea riscului seismic al constructiilor de interes public cu alta destinatie decat cea de locuinta, aflate pe raza municipiului Bucuresti, document care a fost aprobat de plenul Comitetului.

Sursa:  1asig.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Vrei sa lasi un comentariu?

Email-ul nu va fi publicatCampurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top