Acasă » Stiri » Noua lista a cladirilor cu risc seismic din Bucuresti

Noua lista a cladirilor cu risc seismic din Bucuresti

Primaria Municipiului Bucuresti a actualizat pe 30 octombrie a.c. lista imobilelor cu risc seismic din Capitala, ne informeaza site-ul 1asig.ro. Conform noilor date, 374 de imobile prezinta risc seismic extrem de ridicat, dintre acestea 189 fiind catalogate drept „pericol public”, iar inca 2.100 de imobile se incadreaza in clase cu grade mai mici de risc, avand nevoie de consolidare. 28 de cladiri au fost consolidate.

Astfel, lista publicata pe site-ul Primariei prezinta 374 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic (corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremur) – dintre care 189 sunt trecute in categoria „Pericol Public”. Ordonanta nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic incadreaza cladirile cu risc seismic la categoria „pericol public” daca: a) cuprind spatii publice cu alta destinatie decat aceea de locuinta, ocupate temporar/permanent de un numar mare de persoane; b) sunt amplasate in zone dens circulate si/sau cu aglomerari de persoane; c) adapostesc valori materiale si/sau de patrimoniu cultural.

Lista include si 300 de imobile in clasa a II-a de risc seismic (constructii la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore), 69 in clasa a III-a (constructii la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante) si 6 in clasa a IV-a de risc. De asemenea, 1637 de cladiri sunt incadrate in categorii de urgente, dar neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare si 147, neincadrate in clasa de risc seismic.

Lista actualizata este disponibila aici.

Programului de reabilitare a imobilelor i-a fost alocat in acest an un buget de 9,5 mil. lei, dintre care 2 mil. lei provenite de la stat. Prin comparatie, in 2011 bugetul alocat a fost de 8,34 mil. lei, din care 3,65 mil. lei de la bugetul de stat.

In cadrul ICAR 2012 – Forumul International al Riscurilor Catastrofale, desfasurat la jumatatea lunii octombrie, Prefectul Municipiului Bucuresti, Georgeta GAVRILA, a subliniat faptul ca trebuie intreprinse si masuri de siguranta a constructiilor de interes public cu alta destinatie decat cea de locuinta care prezinta risc seismic si completarea datelor cu informatii suplimentare referitoare la stadiul expertizarii cladirilor. In acest sens, in cadrul sedintei Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta de la finele lunii august, Directia Regionala in Constructii Bucuresti-Ilfov a prezentat Planul de masuri privind reducerea riscului seismic al constructiilor de interes public cu alta destinatie decat cea de locuinta, aflate pe raza municipiului Bucuresti, document care a fost aprobat de plenul Comitetului.

Sursa:  1asig.ro

Mai poți citi și

cartier ANL Bucuresti

Se construiește un bloc nou ANL în București

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a atribuit la începutul lunii mai contractul pentru execuția unui ...

3 Comentate

  1. Buna ziua.

    Pe lista emisa de primarie cu cladirile cu risc seismic apare in ultima categorie, respectiv RISC SEISMIC NEINCADRATE adresa Str.Liviu Rebreanu nr. 37, bl.M24.

    Eu locuiesc pe str.Liviu Rebreanu nr. 37, bl.M16, care are alaturat blocul M24 aflat pe lista de risc seismic.

    Este vreo problema si pt. blocul M16? Pot incheia polita de asigurare fara probleme?

    Astept cu nerabdare raspunsul dvs. Multumesc.

  2. Nu am inteles semnificatia titlului din ultima categorie de cladiri expertizate tehnic si anume:”LISTA IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DPDV AL RISCULUI SEISMIC INCADRATE IN CATEGORIA DE URGENTA(CE FEL DE URGENTA?) NEINCADRATE IN CLASE DE RISC SEISMIC”.Intrebare:Daca aceste cladiri nu figureaza in nicio clasa de risc seismic,se pot asigura pentru riscul de cutremur?Daca nu,de ce NU?Si,de ce nu sunt incadrate in clase de risc seismic?Nu prezinta risc seismic?Daca prezinta,cat de mare este riscul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *